Ontdek de echte pizza.

Pizza Oven vs Oven – Geweldige zelfgemaakte pizza

Veel mensen dromen ervan een pizzaoven te bezitten, maar in werkelijkheid is dit niet altijd mogelijk. Maar dat wil niet zeggen dat je thuis geen lekkere pizza’s kunt maken. Het is perfect mogelijk om pizza’s te koken in heteluchtovens en veel mensen doen dit.

Maar de vraag blijft; wat is beter, een houtgestookte pizzaoven of je huisoven? Kortom, beide soorten ovens zijn geweldig om pizza te maken, maar het hangt grotendeels af van het soort pizza dat je gaat maken. Sommige zijn meer geschikt voor een houtgestookte oven, terwijl andere alleen in deze extreem verwarmde omgeving zouden branden. Als je de best mogelijke pizza wilt maken, is het essentieel dat je het juiste apparaat kiest om hem te bakken.

In deze gids zullen we de voor- en nadelen van beide bekijken en ontdekken welke u de beste pizza zal opleveren.

Waarin verschilt een pizzaoven van een gewone oven?

Als je ooit een houtgestookte pizzaoven hebt gebruikt, weet je dat de kooktijd enorm wordt verkort en dit is het belangrijkste verschil tussen een houtgestookte pizzaoven en je gewone thuisoven.

De reden hiervoor is dat de temperaturen in een steenoven enorm hoger zijn dan de hitte in convectieovens. Zodra de pizza’s op de houtovenvloer landen, begint de restwarmte ze van onder naar boven te koken, waardoor je een korst krijgt die van binnen luchtig en knapperig van buiten is.

Als je de voorkeur geeft aan de pizza-stijl met dunne korst, zal de houtgestookte oven dit perfect leveren en is een van de redenen dat je in een pizzarestaurant een houtgestookte oven zult zien worden gebruikt.

Een ander belangrijk verschil tussen steenovens en normale kookovens in de keuken van bijna elke thuiskok, is dat je een andere smaak krijgt. Dit heeft niets te maken met de temperaturen in de oven, maar meer met de manier waarop er gekookt wordt.

Zie je, de kookomgeving in een houtgestookte pizzaoven is gevuld met houtrook en dit karamelliseert de pizza’s, waardoor de algehele smaak van de taart verandert.

Het uiterlijk van de pizza’s is enorm anders bij het koken in een houtgestookte oven in vergelijking met een gasoven. Als je ooit een traditionele Italiaanse pizza hebt gezien, weet je dat ze een soort gevlekt uiterlijk hebben. Dit staat bekend als luipaard spotten en is een van de belangrijkste verschillen bij het koken van een pizza in een houtgestookte oven.

Ten slotte, aangezien de temperaturen dramatisch verschillen in een houten dekoven, veroorzaakt dit wat bekend staat als ovenveer, waar het sneller koken ervoor zorgt dat de korst stijgt en groter wordt. Je kent dit misschien wanneer je naar een pizzarestaurant gaat waar de korstjes er ongelooflijk luchtig uitzien en dit is iets dat veel thuiskoks nastreven.

Welk type oven is het beste voor pizza?

De soorten oven die worden gebruikt om pizza’s te koken, variëren. Het valt niet te ontkennen dat dekovens lekker gekookte pizza geven, maar dat wil niet zeggen dat je gasoven niet van pas zal komen, vooral niet als je een pizzasteen gebruikt.

Als je een pizza in NY-stijl kookt, werkt het gebruik van een gasoven misschien beter. In dit geval zou je de kooktijd verlengen en eindigen met een dikke, luchtige korst die kan worden gevuld met je favoriete toppings.

Bovendien heeft een gasoven veel meer voordelen dan een houtpizza-oven bij het maken van een Detroit-pizza. Dit komt doordat de temperatuur in houtpizza-ovens veel te hoog is voor de dikte van deze pizza. Op verschillende plaatsen worden ze anders gekookt, maar over het algemeen zal een pizza uit Detroit ergens tussen de 1/2 inch en een inch dik zijn. Als je dit in een pizzaoven plaatst, wordt de bodem verbrand voordat de binnenste delen goed gaar zijn.

Maar het hoeft geen enorme klus te zijn, het antwoord is om de pizza op een lagere temperatuur te bakken dan in je gewone keukenoven.

Bij andere soorten pizza geven houtgestookte ovens echter de beste resultaten. Nogmaals, dit is in relatie tot de temperatuur in een houtgestookte steenoven die het verwarmingselement in een gasoven eenvoudigweg niet kon bereiken.

Dit is vooral belangrijk als u Napolitaanse pizza wilt maken. De enige manier om een ​​geweldig resultaat te krijgen met dit soort pizza is door ze te koken in houtgestookte ovens. Dit komt omdat deze zeer dunne pizza snel moet worden gekookt op een hoog vuur. Zelfs de kleinste temperatuurverandering kan het eindresultaat drastisch veranderen, waarbij Napolitaanse pizza’s die niet goed zijn gekookt te droog zijn en geen smaak hebben.

Hoewel met dit alles in gedachten, zullen sommige pizzabedrijven transportovens gebruiken. Transportovens zijn geweldig als er veel hongerige klanten zijn die schreeuwen om een ​​heerlijke pizza. Ze zijn voorzien van transportbanden die de pizza’s door de stralingswarmte van de oven verplaatsen, waardoor ze snel worden gekookt, wat superhandig is voor een restaurant.

Dat gezegd hebbende, zouden we nog steeds houtgestookte pizza-ovens gebruiken, omdat dit allemaal deel uitmaakt van het plezier van het opnieuw creëren van een authentieke ervaring.

Waarom zijn pizza-ovens beter?

Sommige mensen zullen altijd de voorkeur geven aan steenovens boven een gewone oven en dit heeft grotendeels te maken met persoonlijke voorkeur. Hoewel we dol zijn op koken in een buitenoven, is geen van beide superieur omdat ze allebei verschillende functies hebben. Er zijn echter enkele dingen die houtgestookte ovens onderscheiden van de rest.

Zoals we hebben ontdekt, is het gehoor in een houtgestookte pizzaoven veel heter dan dat van gasovens. De maximale warmte hangt af van de brandstofbron, maar over het algemeen zou je hout gebruiken.

De houtsoort die je gebruikt, heeft invloed op de hitte, de smaak en de brandtijd, maar het mooie van houtgestookte ovens is dat zodra de hitte afneemt en je klaar bent met het maken van pizza, de oven warm genoeg blijft om ander voedsel langzaam te koken. voor een goede 24 uur. Hierdoor zijn ze erg divers en handig in gebruik.

Bovendien krijg je een veel gelijkmatiger resultaat als je pizza kookt in een houtgestookte pizzaoven. Hoewel de baktijd misschien maar een paar minuten is, kookt de hoge temperatuur onder de bodem het deeg snel, terwijl de hitte rond de bovenkant van de oven de toppings gaart. Dit is niet mogelijk in gasovens en tenzij u een voorverwarmde steen gebruikt, zult u merken dat het voedsel niet zo gelijkmatig gaart.

Dat gezegd hebbende, een van de belangrijkste voordelen van de steen is dat het enigszins de omstandigheden van een houtgestookte oven kan nabootsen.

Een van de grootste problemen met een gas- of elektrische oven is dat ze de pizza lang moeten koken. Als gevolg hiervan droogt het deeg uit, waardoor je korstjes krijgt die knapperiger en brozer zijn dan knapperig en heerlijk, zoals de New Yorkse pizza’s die je gewend bent te eten in je favoriete pizzaketens.

Conclusie

De wetenschap van het maken van pizza is iets dat chef-koks over de hele wereld al jaren proberen te perfectioneren. Er zijn veel verschillende soorten pizza, elk met hun eigen unieke smaak en textuur.

Sommige hiervan kunnen met succes worden gekookt in een elektrische of gasoven en hebben een uitstekende kwaliteit, vooral wanneer ze op een baksteen worden gekookt. Er zijn echter een paar soorten pizza die in pizzaovens moeten worden gekookt om het beste resultaat te krijgen. Het belangrijkste is dat Napolitaanse pizza altijd in een pizzaoven moet worden gekookt om de smaak en textuur te krijgen die zo vaak wordt geassocieerd met deze stijl.

Als je wilt genieten van een zeer traditionele en authentieke pizza-ervaring, dan is het gebruik van een houtgestookte pizzaoven een van de beste manieren. Maar veel thuiskoks hebben geen toegang tot pizza-ovens en dat is prima, vooral als je pizza uit New York of Detroit wilt maken, want deze zullen niet goed zijn in een houtpizzaoven.

Credit : Bronlink

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

pizzapazzani.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart